Perhekahvilat ja tukihenkilöt auttavat ukrainalaisia sopeutumaan
18.3.2022
Mannerheimin Lastensuojeluliitto tukee Ukrainan kriisin auttamistyötä tehostetuin tieto- ja tukitoimin niin kouluille, vanhemmille kuin lapsille. Sen 500 perhekahvilaa ovat myös avoinna ja valmiina Ukrainasta paenneiden kohtaamisiin. Suoraan Ukrainaan kohdistetun tuen MLL kanavoi yhteistyöjärjestöjensä kautta.
– Nyt on tärkeää, että aikuiset pysyvät rauhallisina eivätkä siirrä omaa huoltaan lapsiin ja nuoriin. Uutisten seuraamista on perheessä hyvä säädellä ja muistaa, että alle kouluikäiset lapset eivät tarvitse uutisia. Lasten ja nuorten sotaa syytäviin somevirtoihin kannattaa puuttua; Tiktok pois pieniltä, sanoo MLL:n ohjelmajohtaja, erikoispsykologi Marie Rautava.
Oma happinaamari auttaa auttamaan
MLL on tehostanut tieto- ja tukitarjontaansa auttaakseen kouluja ja vanhempia Ukrainan sodan käsittelyssä. Ohjeet sodasta puhumiseen kymmenellä kielellä, kattava tietopaketti sekä erityinen vanhempainilta- ja oppituntimalli löytyvät osoitteesta MLL tukee Ukrainan sodan käsittelyssä – Mannerheimin Lastensuojeluliitto.
MLL muistuttaa avun hakemisesta matalalla kynnyksellä Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista sekä Vanhempainpuhelimesta ja -netistä. Lasten ja nuorten jaksaminen ilmastohuolien ja koronarajoitusten päälle tulleiden sotauutisten keskellä edellyttää nyt aikuisilta rauhallisuutta ja kykyä luoda tulevaisuudenuskoa. Sotahuolet kuuluvat Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin yhteydenotoissa jo nyt joka päivystysvuorossa. MLL muistuttaa samalla aikuisia tuesta ja keskusteluavustaan. Yksin ei tarvitse jaksaa.
– Myös Ukrainan kriisin auttamisessa olemme vahvimmillamme, kun huolehdimme omista voimavaroistamme. Meistä ei ole pitkän päälle tukemaan sotaa pakenevia ja omien perheidemme lapsia ja nuoria, jos emme huolehdi happinaamarista itsellemme.
MLL:n piirit myös kouluttavat vapaaehtoisia tukihenkilöitä ystäviksi maahanmuuttajaäideille. Halu auttaa on näkynyt suurena kiinnostuksena toimintaa kohtaan.
Lähes 500 perhekahvilassa leikitään ja kohdataan vaikka ilman yhteistä kieltä
MLL:n lähes joka kunnasta löytyvät perhekahvilat ovat nyt auenneet koronarajoitusten jäljiltä.
– Tavoitteena on luoda epämuodollisia ja rentoja tapaamisia, jotka ovat nyt tärkeitä niin Suomessa asuvien jaksamiselle kuin sodan keskeltä tulleiden sopeutumiselle uuteen maahan, kertoo MLL:n kehittämispäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen.
-Tarjoamalla tukea ja tekemistä voimme helpottaa sopeutumista uusiin olosuhteisiin. Kohtaamisilla voi olla suuri merkitys ihmisten fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille. Leikkiminen, piirtäminen, urheileminen ja ruoanlaitto onnistuvat ilman yhteistä kieltä.
Arjen lääkinnällinen vaikutus kannattaa ottaa tosissaan
– Arkiset askareet luovat rytmiä päivään, antavat hallinnan tunnetta, vievät huomion muihin asioihin ja tuovat mielihyvää. Lisäksi mieli työstää sitä mitä sinne syöttää. Myönteiset asiat nostavat mielialaa ja tuovat energiaa. Liikkeellä oleminen parantaa oloa, esimerkiksi päivittäinen juoksu- tai kävelylenkki on hyvästä. Arjen asiat pitävät mielen tässä ja nyt tilanteessa ja muistuttavat siitä mikä edelleen on hyvin ja toimii, muistuttaa MLL:n Marie Rautava.
Ukrainan lapsia ja perheitä MLL auttaa taloudellisesti alueella kriisityötä tekevien yhteistyöjärjestöjensä Unicefin, Pelastakaa Lasten ja Suomen Punaisen Ristin kautta. Pakolaisvirran vastaanottamisessa MLL toimii paikallisesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. MLL:n yhdistykset osallistuvat ruoka– ja tavarajakoon vapaaehtoistensa voimin. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri toimii Helsingin Vallilassa juuri avatussa pakolaiskeskuksessa, jossa autetaan muun muassa sairaustapauksissa, työnhankinnassa ja asumisjärjestelyissä. Lapsen oikeuksien puolesta toimiva Mannerheimin Lastensuojeluliitto tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan räikeänä loukkauksena lapsen oikeuksia kohtaan.
MLL:n Pohjois-Pohjanmaan piirin alueella toimivat perhekahvilat löydät täältä .